Rodinné vinařství Žáček

Jsme rodinné vinařství v Kutné Hoře, které bylo založeno v roce 2005, jako důvod nabídnout lidem tohoto historického města víno, které jim bude hlavně chutnat a časem budou na něj i pyšni a stane se jejich vínem. Obhospodařujeme zde dvě vinice na celkové výměře 5 hektarů, na viniční trati Pod Kuklíkem. Jedna vinice spadá do režimu ekologického hospodaření – BIO. Druhou vinici jsme vysadili v roce 2012 výhradně moštovými odrůdami a je v systému vyšší integrované produkce.

Našim cílem je dopěstovat zdravé a kvalitní hrozny a z nich následně vyrobit co nejkvalitnější víno. K tomuto je směřováno veškeré úsilí našeho týmu počas celé vinohradnické sezóny.

Jsme přesvědčeni, že víno v optimálním množství má na zdraví pozitivní vliv. Rovněž zastáváme názor, že i víno, jako i ostatní základní potraviny by měly většinou pocházet z místa jejich konzumenta. Je to přirozené.

Je nám cizí vytvářet kolem našeho vína nepravdivé prostředí. Preferujeme víno z Kutné Hora takové, jaké se nám narodilo a jaké jsme ho „vychovali“. Jedná se o živý produkt přírody, se kterým není hodno špatně zacházet. Když vinici, hroznu i vínu věnujete něco ze sebe, odmění vás svoji krásou a noblesou, s kterou se můžete prezentovat i mimo region jeho vzniku.

Z pozornosti a řady ocenění i z mezinárodních soutěží se tak těší bílá vína jako je Ryzlink Rýnský, Chardonnay, Zéta, Gevürztraminer nebo Aurelius a neméně i červená vína, především Rulandské modré a Dunaj.

Vinařství Žáček

Snažíme se vyrábět moderní vína bez přidání cizích, chemických a vínu nepřirozených látek.

Historie a kvalita

I když naše vinařství začínalo „jenom“ s registrovanou a podle jednoho „pána“ nerentabilní vinicí, postupem času se nám podařilo nakoupit i moderní technologie. Především ale nezapomínáme do vína vkládat všechnu svou energii a čas, abychom dosáhli co nejlepší kvality.

Rozšířený sortiment

Ve starší vinici, která se nyní připravuje na obnovení a novou výsadbu, za účelem dosažení plné plodnosti, pěstujeme i stolní odrůdy. Našim zákazníkům tak sezónně nabízíme k zakoupení i sladké hrozny nebo burčák. Dále pak domácí sirupy, džemy a mošty. Vše ze surovin z vlastní produkce.

Obchod

V historickém centru Kutné Hory, v Slavíkově ulici, máme středu a pátek otevřenou prodejnu s veškerým našim sortimentem. Na tomto místě je možnost po domluvě nabídnout ochutnávku našich vín menším skupinám.

Mimo pracovní dobu v obchodě nás můžete navštívit na našich vinicích. Nebo se spojit telefonicky.

Jak se rodí naše víno ? Těžce, ale má charakter, který vkládá naše rodina.

Jak jsme se dostali k vinařství

Vždy si vzpomenu na mého dědu a babičku. Jak mnoho lidí z naší vesničky Malé Leváre i oni vlastnili kousek vinice. Jako malý kluk jsem tam s nimi jezdil na kole. Vzpomínám na řez, když jsme na ostříhaných letorostech opékali slaninku, vzpomínám si na to jak jsem mu vodil koně při plečkování a přiorávání. Vzpomínám si na sběr když se hrozny dávaly do žebřiňáku a pak doma lisovaly. Vzpomínám si na vůni burčáku, když jsme ho s dědou se svíčkou v ruce nabíralli ve sklepě. Ano vzpomínám si i na to jak jsem se ze školy u něj zastavil znovu na tu slaninku a 2dcl samoroďáku. Nevzpomínám si že by někdy stříkal chemii. Prostě takové normální selské víno s charakterem mého dědy a babičky. Víno má charakter, charakter toho kdo ho vyrábí.

My se celý rok snažíme, abychom dopěstovali zdravé hrozny. To je základ našeho vína. Není to jednoduché, ten kdo to tak dělá ví o čem mluvím. Ten kdo to tak nedělá musí to potom při degustaci nějak schovat. Prostě a jednoduše vyrobit takové víno je výsledek komunikace vinohradníka s vinicí a vinaře s vínem. Čím je ta komunikace čistější tím je i víno kvalitnější a má to správný charakter. Myslím že se snažíme v rámci možnosti dělat vše pro to aby tomu tak bylo.

Při pohledu na to, že jsme začínali jenom u zaregistrovanou vinici, kterou již při výsadbě „někdo“ zkazil, bez ničeho, jsem pyšný nna celou naši rodinu, co dokázala svoji obětavou prací. Zároveň je to závazek pokračovat v této bohumilé činnosti a zdokonalovat ji rozumným způsobem. Když komunikujete s živým materiálem musíte to cítit a musí to cítit i ta réva i víno a pak se vzájemně podržíte, když se dostane některá strana do problému nebo do potíží. V tom je tato práce zajímavá a nenapodobitelná. Myslím že naši rodinu to naplňuje, co je ve finále poznat i v našem víně. Proto ho ani nijakým způsobem nepřikrašlujeme, aby tam bylo poznat to dobré i zlé co se v daném roce ve Vinařství Žáček Kutná Hora přihodilo.

Instagram

128

sledujících

Sledujte nás